O, help – je bent de perfecte vacature tegengekomen. Geweldig natuurlijk, maar nu moet je dus óók de perfecte motivatiebrief schrijven. Eentje waar ze niet omheen kunnen, zodat ze jou wel moeten aannemen. Eentje die precies laat zien wie jij bent, wat jij kan, en waarom jij en dat ene bedrijf een match made in heaven zijn. Maar… hoe dan?!
Met deze 6 tips schrijf je met gemak een motivatiebrief die je – hoe spannend het ook is – met een gerust hart kunt versturen. (Ook als je niet bepaald een taalwonder bent, nooit weet wat je moet schrijven en altijd nét iets te bescheiden bent.)
Tip 1: Laat los wat je denkt te weten over solliciteren
Oké, niet alles. Maar vergeet alsjeblieft wél zo snel mogelijk wat er op de middelbare school is ingehamerd.
Dit moet je dus vooral niet doen:
- Geachte heer/mevrouw,
- Middels deze sollicitatiebrief…
- Ik verneem graag uw reactie op mijn sollicitatie.
(Hoor je al snurkgeluiden op de achtergrond?)
De mate van formaliteit is natuurlijk afhankelijk van waar je solliciteert, maar als het een énigszins modern bedrijf is (en de sector het toelaat), laat die stijve, gedateerde constructies dan achterwege. Houd in het achterhoofd dat te veel beleefdheid afstand schept.
Als het een jong en misschien zelfs speels bedrijf is – de vacaturetekst en website geeft je hier een duidelijk idee van – voel je dan vrij om dezelfde informele tone of voice te gebruiken.
- Hallo Ecover-team,
- Hoi Eefje,
- Of misschien wel: Beste marketingteam van Nederland, (see what I did there?)
Probeer deze informelere toon je hele brief aan te houden. Schrijf zoals je praat, maar dan zonder spreektaal te gebruiken. Hoe zou jij zeggen dat je ‘graag uw reactie verneemt op mijn sollicitatie’? Bijvoorbeeld:
- Ik kom graag kennismaken met dat gezellige team dat jullie noemen in de vacature!
- Of maak een toespeling op het specifieke bedrijf, zoals:
Laten we binnenkort eens samen een kop thee drinken en mijn toekomst bij Clipper Teas bespreken.
Tip 2: Durf op te vallen
Hoewel die ene vacature er voor jou misschien met kop en schouders bovenuit steekt, ben jij voor het bedrijf waarschijnlijk een van de vele sollicitanten. Sterker nog: je mag van geluk spreken als ze je sollicitatie überhaupt lezen.
De beste manier om aandacht af te dwingen en jezelf zichtbaar te maken, is door te durven. Durf op te vallen met een originele sollicitatie – zeker als je op een creatieve functie solliciteert.
Verwerk elementen van de functie op een speelse en opvallende manier in je sollicitatie. Ben je bijvoorbeeld schilder? Kleur je brief dan voor de helft in je lievelingskleur en verwerk er een verfkwast in, zodat het lijkt alsof je de pagina aan het schilderen bent. Solliciteer je naar de functie van socialmediamanager, richt je brief dan bijvoorbeeld in als tijdlijn op Instagram. En ben je grafisch ontwerper, dan kom je natuurlijk al helemaal niet weg met een saaie motivatiebrief. Grijp deze kans aan om je ontwerpskills te laten zien en maak een spetterende video of GIF in plaats van een brief.

Tip 3: Neem de tijd
Een goede, originele sollicitatie die past bij het bedrijf en bij wie jij bent, schud je niet zomaar even uit je mouw. Als je zo snel mogelijk probeert zo veel mogelijk bedrijven af te tikken, zal dat te zien zijn aan het resultaat. Probeer je te richten op de vacatures die echt bij jou passen, en steek daar al je energie en aandacht in.
Het format dat je kiest kun je natuurlijk wel voor meerdere sollicitaties gebruiken, maar pas de inhoud wel aan op het specifieke bedrijf. Hier gaat wat meer tijd in zitten dan je misschien zou willen, maar houd het einddoel in gedachten: die fantastische baan!
Tip 4: Vertel wat jou uniek maakt
Wie ben jij nu écht? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat vind je belangrijk? Wat kun jij als de beste? Hoe ben je gekomen waar je nu staat? En hoeveel katten heb je? (Grapje natuurlijk – tenzij je bij Whiskas solliciteert.) Kortom: wat maakt jou uniek?
Help de lezer begrijpen wie er achter die brief schuilt. Hoe meer je over jezelf loslaat, hoe groter de kans dat je ergens in het achterhoofd blijft plakken. Vertel bijvoorbeeld een korte anekdote over iets dat je hebt meegemaakt, waardoor je dit specifieke beroep hebt gekozen of veel affiniteit voelt met het bedrijf waar je solliciteert. Onderschat de kracht van de gunfactor niet!
Tip 5: Laat zien dat je de vacature hebt gelezen (maar leg het er niet te dik bovenop)
In de vacature vind je veel belangrijke informatie. Niet alleen letterlijk, maar ook tussen de regels door. Wordt de nadruk gelegd op de gezellige collega’s en de pingpongtafel? Dan is de sfeer op kantoor waarschijnlijk een stuk meer ontspannen dan als je ‘geacht wordt je representatief te kleden’. Daar kun jij dan weer mooi op inspelen met je manier van schrijven.
Zoeken ze een nieuwe collega met een waslijst aan talenten en een berg ervaring? Dan zul je in je brief meer aandacht moeten besteden aan je kwaliteiten en werkervaring. Maar zoeken ze iemand die ‘leergierig is en uitdagingen met beide handen aangrijpt’, dan kun je beter inspelen op je eigenschappen: flexibel, enthousiast, aanpakkersmentaliteit…
Laat verschillende elementen uit de tekst van de vacature en de bedrijfswebsite terugkomen in je brief, maar leg het er niet te dik bovenop. Je hoeft echt niet alles te kunnen, en het is niet bepaald geloofwaardig als jij precies die kwaliteiten opsomt waar zij naar op zoek zijn.
Wees eerlijk over wat je sterke – en misschien zelfs wel minder sterke – punten zijn en waar jij ervaring mee hebt. Benoem, waar mogelijk, voorbeelden en resultaten.
Tip 6: Besteed aandacht aan taal en lay-out
Brief klaar? Bekijk ‘m nog eens kritisch met het oog op taalgebruik en lay-out. Stel jezelf ter controle de volgende vragen:
- Is de tekst bondig en to the point?
- Klinkt het alsof jij het geschreven hebt?
- Heb je aandacht besteed aan wat jou uniek maakt?
- Zijn er geen fouten ingeslopen? (Gebruik de Editor-functie van Word om spelling en grammatica te controleren)
- Heb je alle belangrijke persoons- en contactinformatie vermeld?
- Is de indeling strak, overzichtelijk en netjes? (Liefst met een cv – met foto! – in dezelfde lay-out)
- Past alles op één pagina?
- Heb je het bestand een goede titel gegeven?
- Vergeet niet aandacht te besteden aan de begeleidende mail – dat is immers je allereerste indruk!
Zodra je helemaal tevreden bent met het resultaat, vraag dan iemand anders om je motivatiebrief te lezen. Misschien heeft diegene wel een andere kijk of tips waar je nog iets mee kunt. Twee weten altijd meer dan één, en iets waar jij al tien keer overheen hebt gelezen kan een ander meteen opvallen.
Check, check, dubbelcheck?
Snel versturen dan – en duimen maar!